فهرست مطالب

مجله مطالعات حقوق تطبیقی
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن بادینی*، جواد شیخ سیاه صفحات 1-22
    در طول تاریخ، مفهوم مالکیت در نظام های حقوقی متحول شده و نگرش های متفاوتی نسبت به آن ایجاد شده است که می توان آن ها را در دو دسته نگرش مرسوم و نگرش های نوین دسته بندی کرد. در این مقاله، این دو نوع نگرش با هدف ارایه مفهومی روشن تر از مالکیت مورد مطالعه قرار گرفته است و تلاش شده تا ضمن طرح و مقایسه دیدگاه های موجود در حقوق موضوعه، فقه و حقوق تطبیقی، کاستی ها و نقاط قوت این دیدگاه ها تبیین گردد و در پایان نیز به شیوه ای تحلیلی از مطالب نتیجه گیری به عمل آمده است و دیدگاهی که به نظر می رسد واقع گرایانه بوده و از منطقی علمی نیز برخوردار است، به خواننده معرفی گردیده و تقویت شده است.
    کلیدواژگان: حق عینی، حق شخصی، مالکیت قانونی، مالکیت اقتصادی، مالکیت به مثابه دسته ای از حقو
  • لعیا جنیدی* صفحات 23-38
    یکی از مهمترین بحث های حوزه داوری بین المللی بحث اجرای رای داوری خارجی است. زیرا هدف نهایی داوری صدور یک رای موثر و قابل اجراست. بررسی نظامهای مختلف حقوقی نشان می دهد که اجرای آرای داوری خارجی در صورت وجود یک پیمان بین المللی قابل اعمال بر اساس آن به عمل می آید، ولی در فقدان چنین پیمانی یا در فرض سکوت آن نسبت به برخی ار جنبه های رسیدگی اجرایی، اجرای رای بر اساس رژیم ملی مربوط به اجرای آرای داوری خواهد بود. همچنین است اگر در پیمان قابل اعمال، به ذی نفع رای داوری حق انتخاب بین رژیم اجرایی موضوع پیمان و دیگر رژیم های اجرایی داده شده باشد و ذی نفع رژیم ملی را به حال خود مساعدتر بداند. در این مقاله تلاش شده است که رژیم ملی ایران در زمینه اجرای آرای داوری خارجی تشریح و در کنارنظریاتی چون تشبیه رای داوری خارجی به حکم دادگاه خارجی یا تلقی رای خارجی به عنوان سند خارجی یا تعهد قراردادی، مبنای دیگری جهت اجرای رای داوری خارجی بدست داده شود که به اعتقاد نگارنده هم از لخاظ نظری و هم از لحاظ عملی (رویه قضایی) قابل توجیه است. این دیدگاه بر پایه تشبیه آرای داوری خارجی به آرای داوری ملی یا داخلی ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: رای داوری خارجی، رای داوری ملی داخلی، اجرای آرای خارجی، رژیم اجرایی ملی، رژیم اجرایی موضوع پیمان های بین المللی، حکم دادگاه خارجی، سند خارجی، تعهد قراردادی
  • سعید حبیبا*، محمدحسین وکیلی مقدم صفحات 39-69

    تعهد قراردادی، بایع را ملزم می کند مبیع را مطابق آنچه مورد توافق قرار گرفته است به طرف مقابل تسلیم کند. موضوع این مقاله مطالعه یکی از آثار عدم رعایت این الزام قراردادی است که از آن با عنوان «تقلیل ثمن» یاد می شود. در این شیوه جبران خسارت خریدار تسلیم ناقص محصولات را می پذیرد و ثمن را با توجه به ارزش کالاهای تسلیم شده پرداخت می کند. مبنای تحلیل، ماده 50 کنوانسیون بیع بین المللی مصوب 1980 است که صراحتا چنین حقی را برای خریدار به رسمیت شناخته است. پذیرش کنوانسیون از طرف هفتاد و چهار کشور (ایران هنوز کنوانسیون را نپذیرفته است) نشان از اهمیت این متن حقوقی است. تلاش شده است با بررسی منابع فقهی و موادی از قانون مدنی که مرتبط با بحث است، موضع حقوق ایران مورد تحلیل قرار گیرد. به عنوان نتیجه مطالعه می توان گفت حقوق ایران در برخی فروض تقلیل ثمن را ممکن می داند اما پیرامون زمینه ها و آثار تقلیل ثمن میان این دو نظام حقوقی مشابهت تام وجود ندارد.

    کلیدواژگان: اجرای ناقص تعهد، تسلیم ناقص، عدم مطابقت در تسلیم، تقسیط ثمن، تبعض صفقه
  • روشنعلی شکاری*، ابراهیم فولادی سوادکوهی صفحات 71-100
    تا قبل از ظهور اسلام زنان از جمله انسان هایی بودند که محرومیت از بسیاری حقوق برای ایشان امری پذیرفته شده بود. گویی اعتقاد به محرومیت برای ایشان، طبیعت ثانویه جوامع انسانی و قانونگذاران آن ها بود. با ظهور اسلام اساس و بنیان کاخ محرومیت ها و محدودیت ها فرو ریخت و حقوق از دست رفته زن به او باز گردانده شد. با این وجود هنوز هم تفاوت هایی در سطوح مختلف میان احکام زن و مرد دیده می شود. برای مثال اصولا سهم الارث مردان دو برابر سهم الارث زنان است. یا این که اگر زوجه ای تنها وارث زوج باشد، در صورت فوت زوج صرفا یک چهارم از ماترک به او تعلق دارد لیکن اگر زوجه فوت کند و وارثی جز زوج نداشته باشد، تمام ماترک به ایشان می رسد. از جمله این اختلافات محرومیت زوجه از تصاحب برخی از اموال برجای مانده از زوج خویش است، که از طرف اکثر فقهای امامیه مورد پذیرش قرار گرفته است. در مقابل عده قلیلی از ایشان این محرومیت را رد کرده و زوجه را سهیم در تمامی اموال می دانند. در این مقاله صرفا به دلایل اثبات نظر دوم به عنوان نظر صحیح پرداخته ایم و بررسی رجالی و دلالتی روایات وارده در باب محرومیت را به نوشتاری دیگر، موکول می کنیم.
    کلیدواژگان: توارث همسران، محرومیت زوجه، قرآن و سنت
  • محسن صادقی* صفحات 101-120
    حمایت از اسرارتجاری به دلیل آنکه موجب برتری یک تاجر بر سایر رقبای تجاری اش می گردد، از اهمیتی فراوان برخوردار است. با این حال، طبیعت خاص اسرارتجاری باعث شده است که حمایت حقوقی از آن برخلاف دیگر قالبهای مالکیت فکری، چندان قوی و موثر نباشد؛ وانگهی گسترش فضای بدون مرز ناشی از پدیده اینترنت، بر چالشهای حمایت از اسرار تجاری افزوده است زیرا امکان نقض حق از سوی میلیونها کاربر در بسترمبادلات الکترونیکی فراهم شده و نظارت قوی حقوقی بر آنها وجود ندارد. این چالشهای حقوقی زمانی بیشتر می شود که صاحب این اسرار به عنوان زیاندیده با این سوال بزرگ روبرو است که در دعوا علیه یک نقض کننده خارجی، کدام دادگاه و مرجع، صلاحیت رسیدگی به دعوای الکترونیکی را دارد بخصوص آنکه در خصوص اسرار تجاری برخلاف علامت تجاری و اختراعات، مقررات متحد الشکل منطقه ای یا بین المللی وجود ندارد. برغم اهمیت موضوع، بحث مزبور، در ادبیات حقوقی ما چندان مورد توجه قرار نگرفته است لذا این مقاله درصدد است تا مطالعه ای تحلیلی و تطبیقی را در چند کشور از جمله ایران، در حوزه حقوق بین الملل خصوصی و مالکیت فکری در محیط دیجیتال انجام دهد.
    کلیدواژگان: اسرارتجاری، محیط دیجیتالی، کنوانسیون بروکسل، کنوانسیون لاهه، وایپو، حقوق بین الملل خصوصی، مرجع صالح، حقوق ایران
  • محمود کاظمی*، سید حسین صفایی صفحات 121-158
    برای مطالعه وضعیت علم حقوق در ایران، آن را می توان به سه دوره زمانی تقسیم نمود. دوره اول از ورود اسلام به ایران شروع می شود. در این دوره که تا انقلاب مشروطیت ادامه دارد، حقوق با فقه اسلامی تمایزی ندارد و برای آگاهی از وضعیت آن باید تکامل و تطور فقه اسلامی در حوزه های علمیه را بررسی نمود. آموزش وپژوهش در حوزه های علمیه، که نماد آموزش عالی سنتی در ایران است، ویژگیهای منحصر به فردی دارد که تکیه بر معنویت و اخلاق، تمام وقت بودن، عدم شرایط خاص برای ادامه تحصیل، متن خوانی و... از جمله آنهاست. با انقلاب مشروطیت و وضع قوانین و مقررات، حقوق موضوعه به معنای خاص در ایران ایجاد می شود. به دنبال تاسیس مدرسه عالی حقوق (که بعدا منجر به تاسیس دانشکده حقوق و علوم سیاسی به عنوان یکی از دانشکده های دانشگاه تهران می گردد) آموزش حقوق به سبک جدید]در کنارحوزه های علمیه[آغاز می شود. نظام آموزش حقوق که بر مبنای نظام های آموزش غربی، به ویژه فرانسه، صورت می گرفت، اگر چه در حد خود، نظامی پیشرفته بود ولی نقایص و کاستی هایی داشت، که اهتمام و توجه بیش از حد به نظام حقوقی خارجی از جمله آنهاست. در این مقاله، وضعیت علم حقوق تا انقلاب اسلامی مورد بررسی قرار می گیرد و تحولات اساسی ایجاد شده بعد از انقلاب اسلامی موضوع مقاله دیگری می تواند باشد.
    کلیدواژگان: آموزش فقه، حوزه علمیه، متن خوانی، منابع فقه، متون درسی حوزه
  • مرتضی عادل*، بهنام غفاری فارسانی صفحات 159-181
    امروزه در غالب کشورهای جهان، قوانینی از تصویب قوه قانونگذاری آنان گذشته است که اختصاصا حقوق راجع به مصرف کنندگان و قواعد کلی حمایت از آنان را به صورت یک جا و جامع، در خود گنجانده اند. از همین رو، بخش اعظمی از متون حقوقی راجع به حقوق حمایت از مصرف کنندگان، به تفسیر و توضیح این قوانین اختصاص یافته است. اما آن چه که کمتر مورد توجه نویسندگان داخلی و خارجی این حوزه بوده، موضوع ارکان لازم و اساسی جهت اعمال قوانین فوق است. ارکانی که مبین قلمرو و شرایط مورد نیاز برای اجرای قوانین مزبور به شمار می روند. صرف نظر از عوامل اقتصادی، به طور کلی می توان گفت تعیین دقیق دامنه شمول قوانین مورد بحث، به سه رکن اساسی و مفهوم آنان وابسته است که عبارتند از: "مصرف کننده"، "تولیدکننده" و "عرضه کننده". در کنار این ارکان، دانستن "رابطه حقوقی میان آن دو" نیز ضروری است. در مقاله حاضر این ارکان در قالب سه گفتار به همراه مطالعه تطبیقی مورد بررسی قرار خواهند گرفت. مطالعه مزبور می تواند قانون گذار کشور ما را در وضع قانونی مناسب و هماهنگ با نیازهای این حوزه، یاری رساند. به علت حجم زیاد مطالب، این مقاله در دو بخش (در دو شماره) ارایه می گردد. در بخش نخست، در کنار درآمد بحث، گفتار اول آورده شده است و در بخش دوم، به دو گفتار بعدی می پردازیم. نتیجه گیری مقاله نیز در بخش دوم ارایه خواهد گردید.
    کلیدواژگان: مصرف کننده، تولیدکننده، عرضه کننده، رضایت به مصرف، حمایت از حقوق مصرف کننده، حقوق ایران
|
  • Hasan Badini *, Javad Sheikh Pages 1-22
    During the history, the notion of property rights has been changed in legal systems, and different perspectives towards it have been emerged that we can classify these perspectives towards property rights into common and new ones. In this paper, these two perspectives have been studied in order to present a clearer conceptualization of property rights and it has been tried to compare and discuss the current perspectives in statute and comparative law, and the strengths and shortcomings of these perspectives were clarified. Finally, based on the analytical discussion, conclusions were made. Also the perspective that seemed to be realistic and had a scientific and logical justification was introduced to the reader and strengthened.
    Keywords: Real Right, personal right, Legal Property Rights, Economic Property Rights, Property as Bundle of Rights
  • Laya Joneydi * Pages 23-38
    Enforcement of foreign arbitral awards is one of the most important debates in international arbitration, as the ultimate goal of the arbitration is issuance of an effective and enforceable arbitral award. Review of different legal systems demonstrate that foreign arbitral awards will be enforced based on an applicable international convention, if any, otherwise, i. e. when no convention is applicable or the applicable convention is silent to some aspects of enforcement proceeding, foreign arbitral awards will be enforced based on national regime for this purpose. The same is true if the applicable convention includes the most favorable right provision and entitles the beneficiary of the award to select between national regime for enforcement of foreign arbitral awards and enforcement regime provided in the relevant convention and the beneficiary chooses the former one. In this essay the author has tried to explain the national regime for enforcement of foreign arbitral awards in Iran and raised another ground for enforcement of foreign arbitral awards based on assimilation of the said awards to national/domestic awards vis-à-vis the grounds like assimilation of foreign arbitral awards to foreign judgments or treating foreign awards as foreign deeds or contractual obligations.
    Keywords: Foreign Arbitral Award, national, domestic arbitral award, enforcement, national enforcement regime, conventional enforcement regime, Foreign judgments, foreign deeds, documents, contractual obligation
  • Saeed Habiba *, MohammadHosein Vakili Moghadam Pages 39-69

    To deliver the goods is a contractual obligation. Therefore, the seller should deliver them in accordance with the contract. Article 50 of CISG provides if the goods which are delivered are not confirmed with the contract the buyer may reduce the price. Price reduction is a kind of remedy.  The aim of this paper is to identify this rule and to compare with the law of Iran. To achieve this it is necessary to consider conditions of price reduction in CISG and other law systems. As a result of the paper it is true to say that price reduction is recognized in most of the law systems but it is not in the same approach. For example in Iran the buyer can reduce the price only if the delivered goods are divisible and if he can not require the seller to deliver confirmed goods.

    Keywords: To deliver the goods, Price reduction, Conformity of the Goods, Failure to deliver, Lack of conformity
  • R. Ali Shekary *, Ebrahim Fooladi Savadkoohi Pages 71-100
    Equivalance between men and women in rights of succession is the text of quran. But in some cases we can see difrences that exist between them. For example husband’s inheritance portion in the case of wife’s death is double, in comparision with wife’s, in the case of husband’s death. Or, as most Imamhah’s jurists state,if wife died and her only inheritor was her husband ,all of the property belongs to him but if husband died and his only inheritor was his wife, only 1/4 of property belongs to her, not more. Subject of this article is one of these deprivation. As most Imamiah’s jurists state; wifes are deprived from possessing immovable properties and some other objects in the case of husband’s death. In the other hand, some jurists– that they are in minority- refute their proofs and state that this kind of deprivation has not any root in Islam and Quran. We are going to prove this view in this article.
    Keywords: Succession, WiFe’s deprivation, immovable property, deprivation from lands
  • Mohsen Sadeghi * Pages 101-120
    Trade secrets, as confidential information and containing commercial importance, cause the privilege of a merchant to the other competitors. However, because of the special nature of trade secrets, this protection is not powerful and efficient. In addition, the development of internet environment has increased the challenges of this protection because it has provided the possibility of right infringement by millions of users in electronic environment; furthermore, there is not efficient legal control in this environment. The further challenge of this issue is that the trade secret owner do not sometimes know competent forum for taking an action against infringer. In spite of trademark and patent, there is no regional uniform provision for jurisdiction on trade secret disputes at regional or international level. Therefore, This article constitutes the survey of these challenges and the analytic-comparative study on legal systems such as Iranian Law.
    Keywords: trade secrets, Digital Environment, Brussels Convention, Hague Convention, WIPO, private international law, Competent Forum, Iranian Law
  • Mahmoud Kazemi *, Hossein Safai Pages 121-158
    On peut distinguer trois périodes dans l'histoire du droit iranien. La première, qui dure jusqu'à l'établissement de la monarchie constitutionnelle en Iran, commence avec l'avènement de l'Islam dans ce pays. En cette période, le droit n'est que le droit islamique (le fiqh). Pour connaître le droit de ce temps, il faut connaître l'évolution du fiqh et son enseignement dans les écoles religieuses (howzah elmiyah). Cet enseignement est marqué par certaines caractéristiques basées sur la morale, étude à plein temps, bénéfice des textes classiques, non limitation temporale etc.Après l'adoption de la monarchie constitutionnelle, la deuxième période commence. Les lois modernes sont approuvées par le parlement et un vrai système de droit positif, comparable aux droits des pays civilisés, est constitué en Iran. A cette époque, une école supérieure de droit et puis une faculté de droit et des sciences politiques, qui fait partie de l'Université de Téhéran, sont fondées lesquelles sont multipliées ultérieurement, tandis que à coté de ces écoles modernes, les Ecoles religieuses sont aussi actives. Le système de l'enseignement de droit est calqué sur le système occidental et particulièrement sur le droit français (avec quelques modifications ultérieures inspirées du système américain). Le système n'étant pas complètement conforme à la culture et aux besoins de la société iranienne, présentait des inconvénients sérieux.
    Keywords: enseignement du droit, figh, howzah, lecture des textes, sources du droit
  • Morteza Adel *, Behnam Ghafari Farsani Pages 159-181
    These days most countries enact comprehensive statutes incorporating regulations for consumer protection together with special rights and liabilities. Many of consumer law texts, unfortunately, are dedicated to explanation and interpretation of these acts and few embark on the description and interpretation of the necessary and substantial concepts in consumer protection, while these concepts determine the scope and limitation of the protection offered to consumers. Apart from economic factors, in legal aspect it can be said that the precise ambit of these acts depend on three elements and their interpretation, i. e., Consumer, Supplier and their Legal Relationship including Consent to Consumption. In this article, each of these elements will be considered with a comparative study. This study will help lawmakers for enacting a suitable and comprehensive act in the field of consumer protection. The present article is rendered in two parts: In the first part, in addition to the preface, the notion of Consumer and effective factors in it will be studied. In the second part, Supplier and consent to Consumption coupled with a brief conclusion will be presented.
    Keywords: Consumer, Supplier, Consumption Consent, Consumer protection, rights, Iranian Law